ΚΙΝΕΖΙΚΗ «ΑΠΟΒΑΣΗ» ΣΤΟ ΒΟΛΟ

ΚΙΝΕΖΙΚΗ «ΑΠΟΒΑΣΗ» ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Κινεζική «απόβαση»  στο Βόλο

Σε πλήρη ανάπτυξη βρίσκονται οι διερευνητικές ενέργειες Κινέζων επενδυτών, με στόχο την ενίσχυση της θέσης τους στον Ελλαδικό χώρο, που παράλληλα ανοίγει και το «δρόμο του μεταξιού» σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο.

Για δεύτερη φορά το τελευταίο δωδεκάμηνο, Κινέζοι επισκέπτονται εταιρεία μηχανικών στο Βόλο, συγκεκριμένα την “XG group of engineers“ που είναι διεθνώς γνωστή για το «market Expertise» σε θέματα ποιοτικής διαβίωσης και διαχείρισης ενέργειας. Στην πρώτη επίσκεψη είχαν συζητηθεί θέματα τεχνικής υποστήριξης για επενδύσεις  στην Κίνα της Citi-Raise Group constructions που εκπροσωπήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον πρόεδρό της Κο Jilai Wang από τη Σαγκάη.

Αυτή τη φορά όμως τα πράγματα μοιάζουν να είναι πολύ πιο σοβαρά, αφού η δεύτερη επίσκεψη των Κινέζων έγινε από ομάδα του Ινστιτούτου της Γιανγκσού (Jiangsu) με ειδίκευση σε θέματα πολεοδόμησης και επικεφαλείς τους Yuan Jinfu και Xu Haxian , καθηγητές αστικού σχεδιασμού που μάλιστα έχουν συγγράψει τον αντίστοιχο εθνικό κωδικοποιημένο οδηγό αστικού πολεοδομικού σχεδιασμού της Κίνας.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν οι τοπικοί όροι δόμησης, η μεθοδολογία με την οποία νομοθετούνται, καθώς και οι δυνατότητες ιδιωτικής πολεοδόμησης. Παράλληλα έγιναν συγκρίσεις με το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο στη Γερμανία, κάτι που διευκόλυνε και η εργασιακή εμπειρία της Ελληνικής εταιρείας στη Γερμανία.

Άλλα πεδία που συζητήθηκαν είναι η εμπορική εκμετάλλευση και η οικονομοτεχνική σκοπιμότητα τέτοιων επενδύσεων στη χώρα μας, τη στιγμή που το μεσοσταθμικό κόστος απόκτησης κατοικίας στη Σαγκάη ξεπερνά τις 6.000€/μ2 ενώ στο Πεκίνο τις 20.000€!

Είναι δηλαδή προφανές, πως η ανέγερση της Ελληνικής Chinatown δεν αποτελεί σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αφού ήδη οι προβλέψεις για την επενδυτική θέση της Κίνας στη χώρα μας ως το 2025, αναφέρονται σε μεγέθη μεγαλύτερα των 50δις ευρώ.

 

 

 

kinezoi-image-2
Untitled-kinezoi-site-2