Παθητικα Κτιρια

Κτίρια με κορυφαία ποιότητα διαβίωσης, πλούσιο καθαρό αέρα, ζεστά το χειμώνα και δροσερά το καλοκαίρι, ανθεκτικά στο χρόνο ενώ παράλληλα εξαιρετικά λιτοδίαιτα, δεν ανήκουν πλέον στο μέλλον.

Σήμερα, οι Παγκόσμιες επιταγές για εξοικονόμηση ενέργειας, φέρνουν προ τετελεσμένου γεγονότος την καθολική εφαρμογή των μεθόδων αυτών στα κτίρια. Πρόκειται για ένα μονόδρομο που είναι ήδη γνωστός στα αναπτυσσόμενα κράτη της Ευρώπης εδώ και αρκετά χρόνια, ποτέ όμως δεν ήταν πιο επίκαιρος.

Η χώρα μας έχει ένα από τα ηπιότερα κλίματα της υφηλίου και κατά κανόνα το πιο προσφιλές στην Ευρώπη για την υλοποίηση κτιρίων μηδενικής ή σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης.

 Βασικός άξονας υλοποίησης τέτοιων κτιρίων είναι οι αρχές εφαρμογών των παθητικών κτιρίων και οι αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού, οι οποίες επίσης περιλαμβάνονται στην ευρύτερη μεθοδολογία υλοποίησης παθητικών κτιρίων.

Οι δυνατότητες που μας παρέχουν οι γενικότερες κλιματικές συνθήκες, επιτρέπουν την επίτευξη του τελικού στόχου, χωρίς ουσιώδη αύξηση του κόστους, ενώ ταυτόχρονα διευκολύνουν τις εφαρμογές σε υφιστάμενα κτίσματα όπου επίσης είναι σχετικά εύκολο να επιτευχθούν αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Η απόκτηση κατοικίας σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης για όλους, είναι ένα εθνικό στοίχημα που πρώτος κερδισμένος είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης.

Μια Νέα Εποχή για τα Κτίρια

Το πρώτο πιστοποιημένο παθητικό κτίριο στην Ελλάδα είναι γεγονός! Πρόκειται για ένα συγκρότημα τριών μονοκατοικιών στην Αγριά Βόλου. Σε αυτό εκτός από την ακραία εξοικονόμηση ενέργειας, ο χρήστης απολαμβάνει και ένα περιβάλλον που διαφέρει από τα συνηθισμένα κτίρια.

Στα παθητικά σπίτια ο αέρας είναι μόνιμα φρέσκος και καθαρός, ενώ η θερμοκρασία διατηρείται στα επιθυμητά επίπεδα χειμώνα καλοκαίρι, μέρα-νύχτα, χωρίς διακυμάνσεις και χωρίς την παραμικρή σπατάλη ενέργειας. Η ποιότητα θερμικής άνεσης στο σπίτι είναι με διεθνή πρότυπα (ISO 7730) σταθερά στην πρώτη κατηγορία κάνοντας τη ζωή πιο ευχάριστη μέσα σε αυτό στην κάθε της στιγμή.

Θεωρούμε πράγματι ορόσημο το κτίριο που εμείς δημιουργήσαμε, γιατί οι παραδοχές που ορίστηκαν πριν την κατασκευή του το καθιστούν υλοποιήσιμο από τον καθένα στην Ελλάδα και συνάμα βιώσιμο.

Ειδικά στη χώρα μας όπου οι ιδιαιτερότητες όπως η μεγάλη μάζα κτιρίων και το ίδιο κλίμα βοηθούν στην ευκολότερη επίτευξη του αυτού αποτελέσματος, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως πολύ σύντομα η μεθοδολογία αυτή κατασκευής κτιρίων, θα είναι δεδομένη.

Μεγαλύτερη πρόκληση υπήρξε η βιωσιμότητα του προϊόντος στην τοπική αγορά γεγονός που επέβαλε την ολοκληρωτική χρήση εγχώριων υλικών και τεχνικού προσωπικού, αλλά και τη διατήρηση του κτιριακού κόστους σε συμβατικά επίπεδα.

Κινούμενοι σε αυτά τα πρότυπα αλλά παράλληλα αναζητώντας την καινοτομία και αντιμετωπίζοντας κάθε αντικείμενο μελέτης με την απαραίτητη σοβαρότητα, παρέχουμε ένα πλήρες εύρος υπηρεσιών: Μελέτες, Κατασκευές, Τεχνικούς ελέγχους & Προμήθεια υλικών.