ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2

Δημοσιεύθηκε επιτέλους ο οδηγός του

«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2», με ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων την 08/03/2018.

Η επιδότηση για εκτέλεση εργασιών ενεργειακής αναβάθμισης φθάνει το 70%, για ποσά κατασκευαστικής δαπάνης έως 25.000€ ανά κατοικία ή διαμέρισμα, ενώ επιπρόσθετα καλύπτει το 100% επιπλέον δαπανών για άδεια μικρής κλίμακας, σύμβουλο έργου και ενεργειακό επιθεωρητή.  Παράλληλα, για το υπόλοιπο ποσοστό που δεν επιδοτείται, παρέχεται 6ετές άτοκο* δάνειο, χωρίς μάλιστα έξοδα φακέλου.

 

(*μοναδική επιβάρυνση που δεν καλύπτεται είναι η εισφορά 0,12%)

Οι εργασίες που εντάσσονται επιγραμματικά είναι μόνωση τοίχων, ταράτσας, οροφής pilotis ή υπογείου κτλ. , αναβάθμιση κουφωμάτων,  αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης , ηλιακός θερμοσίφωνας, σκίαστρα, κλιματιστικά, όπως δηλαδή και στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 1». Εκτός από τα περισσότερα χρήματα, οι βασικές αλλαγές είναι:

 

Απαιτούνται σοβαρότερες αναβαθμίσεις. Στόχοι είναι η επίτευξη πλέον του 40% εξοικονόμησης ενέργειας, κατά περίπτωση μάλιστα πλέον του 70%. Άρα δεν μπορεί κανείς εύκολα να υπαχθεί για μία μόνο παρέμβαση π.χ. μόνο κουφώματα ή μόνο σύστημα θέρμανσης. Πρακτικά σημαίνει πως γίνεται στόχευση σε συνολικές ενεργειακές αναβαθμίσεις. Στο παρόν πρόγραμμα αναμένεται να κυριαρχήσουν έργα που περιέχουν περισσότερες των μία παρεμβάσεις, με συχνότερη  την εξωτερική θερμομόνωση.

 

ΝΕΟ!!!– Το επιδοτούμενο ακίνητο πρέπει να είναι απολύτως νόμιμο και για τυχόν αυθαιρεσίες να έχουν ολοκληρωθεί οι πληρωμές προστίμων τακτοποίησης.

 

ΝΕΟ!!!– Καλύπτεται δαπάνη 248€ για έκδοσης άδειας μικρής κλίμακας, σε ποσοστό 100%. Η διευκόλυνση αυτή βέβαια έμμεσα δηλώνει και πως πρέπει να τηρούνται στο απόλυτο οι τυπικές διαδικασίες. Πολλάκις αναφέρεται και στον οδηγό του προγράμματος , γίνεται μνεία και στην ασφάλιση των εργαζομένων. Άρα θα πρέπει να προσέξουν όσοι ενταχθούν, ακόμα και αν εκτελέσουν εργασίες που δεν απαιτούν άδεια μικρής κλίμακας,  να κάνουν αναγγελία του έργου στο Ι.Κ.Α. έστω και αν απαιτείται μόλις 1 ένσημο, ώστε να μην κινδυνέψουν χάσουν την επιδότηση κατά τον τελικό έλεγχο.

 

ΝΕΟ!!!– Στον οδηγό του προγράμματος, για πρώτη φορά το Ελληνικό δημόσιο δεσμεύεται μέσα σε δύο μήνες από την ολοκλήρωση του έργου να αποπληρώνονται οι προμηθευτές. Χρονικές δεσμεύσεις ή αναφορές, εντέχνως παραλείπονταν στον προηγούμενο οδηγό, με αποτέλεσμα αρκετοί προμηθευτές στο παρελθόν να φθάσουν στο χείλος της καταστροφής, αφού με ευθύνη του Ελληνικού δημοσίου καθυστέρησε χαρακτηριστικά η αποπληρωμή τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως υπάρχει πρόθεση το πρόγραμμα να «τρέξει» γρήγορα.

 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι τα μικρά διατιθέμενα κεφάλαια ,σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Ο αρχικός συνολικός προϋπολογισμός είναι εξαιρετικά μικρός, κάτι που τελεσίδικα σημαίνει πως μετά την εξάντληση των αρχικών κεφαλαίων, το Ελληνικό δημόσιο θα χρειαστεί να προβεί σε αύξηση προϋπολογισμού ή σε εξαγγελία ενός εν δυνάμει «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 3».

 

Παράδειγμα αναβάθμισης με το πρόγραμμα:  Οικογένεια κατοικεί σε μονοκατοικία  130μ2 και έχει ετήσια έξοδα για θέρμανση-ψύξη-ζεστό νερό χρήσης 2.500€. Με μία σωστά μελετημένη ενεργειακή αναβάθμιση, εύκολα μειώνει τις ανάγκες κάτω από τα 500€ ετησίως. Η αναβάθμιση κόστους 25000€ καλύπτεται κατά 70% από το πρόγραμμα , ενώ για το υπόλοιπο ποσό λαμβάνει 6ετές δάνειο όπου θα πληρώνει περίπου 1250€ ετησίως. Συνολικά δηλαδή, εξοικονομεί 750€ από τη μέρα υλοποίησης του προγράμματος. Παράλληλα απολαμβάνει ζεστό χειμώνα, δροσερό καλοκαίρι και μόνιμο ζεστό νερό χρήσης.

Μετά το 6ος έτος , τα οικονομικά οφέλη εκτοξεύονται στα 2000€ ετησίως.

 

Σύνοψη:

Το  «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ 2» καλύπτει δαπάνες που έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στην τσέπη και στην ποιότητα ζωής, είναι όμως δώρο για όσους προλάβουν. Επί τοις ουσίας, αν δεν θέλει κανείς να μπει σε μια μακροχρόνια λίστα αναμονής, πρέπει να ενεργήσει άμεσα. Σύμφωνα με τον οδηγό, θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας, βάσει της ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων.

 

Βασικές προϋποθέσεις για τη λήψη της επιδότησης είναι:

  • ο ιδιοκτήτης/ες να είναι φυσικό/ά πρόσωπο/α, όχι εταιρεία.
  • η ιδιοκτησία να έχει χρήση κατοικία, χωρίς αυθαιρεσίες (τυχόν αυθαιρεσίες πρέπει να τακτοποιηθούν πριν την υποβολή αίτησης)
  • επαγγελματική σχολαστικότητα στην ετοιμασία και στην εκτέλεση

Ενεργήστε ΑΜΕΣΑ για να λάβετε επιδότηση με το πρόγραμμα