ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΚΛΑΣΗΣ Α+

Το κτίριο διαμερισμάτων βρίσκεται στο κέντρο του Βόλου και αποτελεί το πρώτο κτίριο ενεργειακής κλάσης Α+ στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Η ορθοκανονικότητα των οικοδομικών τετραγώνων του πολεοδομικού συγκροτήματος, σε συνδυασμό με τη χρήση του ήταν οι κύριες κατευθυντήριες γραμμές που όρισαν και τον όγκο του.

 

Η τελική κτιριακή δομή που προέκυψε δίνει έμφαση στην διαχείριση των όψεων τόσο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά -υπό την έννοια της θέασης- και συστήνει μια νέα σχεδιαστική προσέγγιση για την πόλη. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά που κοσμούν τις όψεις έχουν τις ρίζες τους στην τοπική αρχιτεκτονική μορφολογία με αναφορές στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική.

 

Στοιχεία όπως το σαχνίσι των αρχοντικών του Πηλίου, ή οι μεγάλοι επιμήκεις γραμμικοί εξώστες της παραλίας του Βόλου συμμετέχουν στη διαμόρφωση της εντοπιότητας του κτιρίου και της σχέσης που επιχειρεί να αναπτύξει μεταξύ των δύο βασικών αναφορών της πόλης (βουνό & θάλασσα). Καθοριστικό στοιχείο της πρότασης αποτέλεσε η διάρθρωση της σχέσης των χώρων ως προς τον προσανατολισμό και της αντίστοιχης σχέσης των χώρων διημέρευσης με τους χώρους των υπνοδωματίων που ακολουθούν τη διαφορετική θέαση.

 

Έτσι λοιπόν στα βορειοανατολικά συναντά κανείς μια πιο περίκλειστη όψη με μικρότερα ανοίγματα και απουσία εξωστών ενώ στην νοτιοανατολική τα ανοίγματα είναι εμφανώς μεγαλύτερα και επικοινωνούν με μεγάλους γραμμικούς εξώστες. Η τελική αρχιτεκτονική προσέγγιση και ο τρόπος που διαχειρίζεται τα παραπάνω μορφολογικά χαρακτηριστικά, με τρόπο σύγχρονο και αφαιρετικό, προσδίδουν στο κτίριο μια ισχυρή ταυτότητα και το εντάσσουν δυναμικά στον κτιριακό ιστό της πόλης.

Accessibility